
mediere de la "a" la "z"
Avantajele medierii in partajul succesoral
Important !
Începând din iulie 2013, dacă moÅŸtenitorii apelează la mediere pentru soluÅ£ionarea partajului succesoral, iar în urmă medierii rezultă un acord de mediere, acest acord poate fi depus în instanÅ£a pentru a obÅ£ine hotărârea care să confinteasca înÅ£elegerea prin mediere (adică în termeni juridici - hotărârea de expedient).
În acest caz, moÅŸtenitorii beneficiază de o reducere de 50 % a taxei judiciare de timbru !
Succesorii sunt toÅ£i de acord să îÅŸi împartă moÅŸtenirea, însă nu cad de acord asupra modului în care să o facă.
Mediatorul poate deveni garantul unei negocieri libere, deschise, între toÅ£i descendenÅ£ii, care să ajungă prin mediere la un rezultat echitabil, aplicabil practic, care să ia în considerare ÅŸi legăturile fiecăruia, subiective sau practice, cu părÅ£i din moÅŸtenire.
Dezbaterea în prezenÅ£a mediatorului, cat ÅŸi consemnarea sub semnătură autorizată a mediatorului a înÅ£elegerii finale dau un caracter oficial convenÅ£iei. DeÅŸi cu valoarea unui înscris sub semnătură privată, convenÅ£ia obligă fiecare parte la ceea ce s-a angajat prin acord, ÅŸi persoanele care nu îÅŸi respectă angajamentele din convenÅ£ie pot fi acÅ£ionate în justiÅ£ie în baza convenÅ£iei.
Medierea îÅŸi poate juca rolul conciliant când persoană care decide partajul din timpul vieÅ£ii simte nevoia unei concilieri într-o dispută legată de această împărÅ£eală,
De asemenea, medierea poate deveni foarte utilă când una dintre persoanele din grupa descendenÅ£ilor apreciază că intenÅ£ia rudei sale-ascendente îl va nemulÅ£umi, preferând o discuÅ£ie deschisă, dar pe un teren neutru, înainte că deciziile finale să fie luate ÅŸi oficializate.
Efectul medierii în acest caz destul de special se poate regăsi în oficialitatea acordului final de mediere, dar mai ales
în importanta discuÅ£iilor în care mediatorul îÅŸi joacă rolul de neutralitate ÅŸi imparÅ£ialitate.
Acordul de mediere obÅ£inut ÅŸi redactat în aceste împrejurări devine o convenÅ£ie sub semnătură privată, ÅŸi poate servi că baza pentru actele oficiale pe care ascendentul le va îndeplini cu rudele sale.
Avantajele medierii in cauze comerciale
Una din avantajele majore ale medierii în general, dar în particular privită din punct de vedere comercial este confidenÅ£ialitatea informaÅ£iilor.
Schimbul de informaţii din cadrul unei şedinţe de mediere nu depăşeşte cadrul şedinţei, mediatorul fiind ţinut de lege să păstreze confidenţialitatea, iar părţile au tot interesul de a nu se divulgă informaţii comerciale ce sunt preţioase pentru afacere.
Costurile reduse ale soluÅ£ionării diferendelor comerciale nu încarcă costurile indirecte ÅŸi spre deosebire de calea judecătorească, onorariul mediatorului se plăteÅŸte în cote egale, fără ca prin dispozitivul unei hotărâri judecătoreÅŸti să fie obligată numai una din părÅ£i să suporte cheltuielile de judecată.
Se evita cheltuieli cu expertize, avocaţi, taxe de timbre, s.a.
În cazul soluÅ£ionării litigiului, dacă acesta se află deja pe rolul unei instanÅ£e, prin mediere, la solicitarea părÅ£ii reclamante această se poate returna.
Spre deosebire de instanÅ£a, unde procedura juridică impune multe termene cu o durata îndelungată a întregului proces, timp în care afacerea poate suferi, în mediere soluÅ£ia se poate găsi rapid, iar procesul în sine se poate întinde pe o perioada foarte scurtă.
Partenerii de afaceri îÅŸi pot solutiona singuri disputele, conflictele intervenite pe parcursul derulării afacerii prin propriile opÅ£iuni, evitînd astfel soluÅ£ionarea dezacordului de către un terÅ£.
Medierea asigura cai de comunicare ÅŸi colaborare, păstrându-se relaÅ£ia de afaceri, piaţă, furnizorii, partenerii de afaceri, într-un cuvânt se salvează resurse vitale pentru o afacere.
Nici una din părÅ£i nu pierde, ci mabele părÅ£i câÅŸtigă, soluÅ£ia fiind una de “win-win” .
Avantajele medierii in cauzele civile
Medierea, ca modalitate alternativă de soluÅ£ionare a conflictelor, în condiÅ£ii de neutralitate, imparÅ£ialitate ÅŸi confidenÅ£ialitate, permite soluÅ£ionarea rapidă ÅŸi cu costuri reduse a litigiilor, indiferent dacă acestea se află sau nu deduse judecăţii.
În situaÅ£ia în care litigiul ce se doreÅŸte a fi stins pe calea medierii, se află pe rolul unei instanÅ£e judecătoreÅŸti, părÅ£ile pot solicta suspendarea judecării cauzei în vederea medierii conflictului, situaÅ£ie în care părÅ£ile se prezintă la mediator, unde va semna un contract de mediere, după care începe procesul de mediere pe loc sau se va programa medierea pentru o dată ulterioară.
Potrivit legii ÅŸi practicii medierii se încurajează apelrea la mediere prin reducerea taxei judiciare de timbru cu 50% în ceea ce priveÅŸte litigiile de proprietate.
Avantajele divorţului prin mediere
DivorÅ£ul prin mediere este un proces privat, confidenÅ£ial, facilitat de mediator, care oferă cuplurilor aflate în dispută un mediu în care ei pot expune divergenÅ£ele ÅŸi problemele ce vor să le rezolve ÅŸi conveni în ceea ce priveÅŸte soluÅ£ionarea divorÅ£ului.
​
Iată câteva dintre avantajele divorÅ£ului prin mediere versus instanţă:
- cuplul ajunge la un acord de mediere propriu cu ajutorul unei terte persoane, neutre
- prin mediere sunt economisite resurse importante de timp, energie, bani si sentimente
- resursele emotionale risipite intr-un divort in instanta pot fi uriase. Insa, un mediator experimentat ii ajuta pe cei doi sa comunice, sa se asculte reciproc si sa se inteleaga, procedura fiind astfel mai putin traumatizanta decat un proces conventional
- decizia finala de mediere apartine celor doi soti, nu le este impusa, astfel ca ambii vor fi multumiti, iar intelegerea este durabila
- procesul de mediere este voluntar, astfel ca partile implicate se pot retrage in orice moment
Spre deosebire de avocaÅ£i, mediatorii sunt neutri, el nu interferează cu luarea deciziilor, în schimb, ajută cuplurile care divorÅ£ează să se concentreze pe rezolvarea problemelor lor împreună, precum ÅŸi la elaborarea unui acord de divorÅ£ cu puncte viabile, concrete asupra situaÅ£iei în care se află, pe care le-au agreat ÅŸi care pentru amândoi reprezintă satisfacerea intereselor.
In divorÅ£uri în instanÅ£a fiecare parte este reprezentată de avocaÅ£i ÅŸi este descurajată colaborarea ÅŸi negocierea, în peocesul de mediere sunt încurajaÅ£i să comunice ÅŸi să stabilească în comun căile de separare.
Procesul de mediere încurajează, de asemenea, cooperarea ÅŸi echilibrul într-un cuplu, ceea ce în general este pierdut în relaÅ£ia lor.
Ceea ce este important de reÅ£inut este că prin acordul de mediere, s-au luat cele mai bune decizii care îndeplinesc condiÅ£iile prielnice pentru ei, copiii lor, ÅŸi de calitatea lor depinde viaţă lor viitoare..
După ce cuplurile au terminat medierea, mediatorii pregătesc un acord care este un document oficial ce cuprinde toate deciziile cuplului luate împreună în timpul medierii, iar în cazul în care cuplurile au copii, planul parental este o parte din acord.
Avantajele medierii in conflictele de muncă
În cazul concret al litigiilor individuale de muncă, avantajele alegerii medierii ca modalitate de soluÈ›ionare a conflictului constau, printre altele, în:
- (a) durata mult mai scurtă a procedurii medierii, față de durata unei acÈ›iuni în instanță,
- (b) costurile implicate de È™edinÈ›a/È™edinÈ›ele de mediere sunt potenÈ›ial mai reduse decât cele pe care le implică o acÈ›iune în justiÈ›ie,
- (c) controlul asupra rezultatului final aparÈ›ine în totalitate părÈ›ilor etc..
De asemenea, un aspect deloc neglijabil al procedurii medierii este bineînÈ›eles confidenÈ›ialitate.
Avantajele medierii in cauze penale
Medierea ii ofera infractorului posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere asupra actiunii sau inactiunii ce i se reproseaza, capacitatea de a constientiza gravitatea actiunii sale negative, raul produs victimei si, implicit, sansa de a-l repara.
Astfel, medierea in cauzele penale este benefica, atat pentru instante, cat si pentru partile aflate in conflict. Totusi, medierea nu se poate face daca victima nu poate accepta reconcilierea cu agresorul sau nu reuseste sa depaseasca emotional evenimentele care au declansat conflictul, ambele situatii nefiindu-i imputabile intrucat, din punct de vedere psihologic, aceasta nu se simte confortabil si nu are capacitatea deplina de a negocia direct cu cel care a tulburat-o intr-un mod violent.
Mai exact, pe de o parte, medierea se va desfasura dupa regulile obisnuite in materie civila, instanta pronuntand o hotarare de expedient. Latura civila a unui proces penal poate fi obiect al unui acord de mediere indiferent de natura infractiunii.
Pe de alta parte, medierea penala reprezinta o forma prin care se realizeaza justitia restaurativa si se bazeaza, in principal, pe dialogul dintre victima si infractor. In plus, medierea in cauze penale trebuie sa se desfasoare astfel incat sa fie garantat dreptul fiecarei parti la asistenta juridica si, daca este cazul, la serviciile unui interpret.