
mediere de la "a" la "z"
Medierea in litigii locative
Raporturile locative sunt raporturi juridice ale persoanelor în relaÅ£ie cu o locuinÅ£a. Ele sunt reglementate de Legea 114/1996 cu modificările ÅŸi completările ulterioare, precum ÅŸi de Codul Civil.
Pentru a dovedi un raport locativ, este necesară existenţa unui document scris.
Pot apărea raporturi locative prin:
• proprietatea asupra locuinÅ£ei
• contract de închiriere (locaÅ£iune)
• contract de leasing imobiliar
• contract de comodat (împrumut cu valoare gratuită)
Mai există şi alte forme de contracte ce stabilesc raporturi locative:
• contractul de întreÅ£inere (oferirea temporară a locuinÅ£ei în schimbul întreÅ£inerii proprietarului)
Raporturile locative privesc ÅŸi persoanele fizice, ÅŸi persoanele juridice.
Pentru raporturile locative bazate pe contract, fiecare parte are obligaţii şi drepturi.
În urmă încheierii perioadei de contract prin ajungerea la termen sau în urmă încheierii contractului în baza voinÅ£ei unei părÅ£i, a efectelor unei legi sau hotărâri judecătoreÅŸti, locatarul (chiriaÅŸul) este obligat să părăsească locuinÅ£a ÅŸi să plătească obligaÅ£iile băneÅŸti rămase.
Cererea de evacuare - litigiul principal în raporturile locative
​
Foarte multe litigii locative au la baza o solicitare că o persoană (sau mai multe) să fie evacuate din locuinţa reclamantului.
Evacuarea nu poate fi decisă decât de o instanÅ£a de judecată sau de un organ administrativ. Odată cu evacuarea locatarului, trebuie să părăsescă locuinÅ£a ÅŸi celelalte persoane care locuiesc cu el.
Evacuarea este o măsură de constrângere, efectuată în baza dispoziÅ£iei date de organul administrativ competent sau al hotărârii pronunÅ£ată de instanÅ£a judecătorească. DeÅ£inătorul unui spaÅ£iu locativ este obligat să-l elibereze din motive care Å£in de:
• încălcarea îndatoririlor decurgând din contractul de locaÅ£iune
• expirarea valabilităţii contractului
• ocuparea abuzivă sau prin infracÅ£iune a spaÅ£iului
• ocuparea fără un titlu legal a spaÅ£iului
În cazul în care este determinată de conduită culpabilă gravă a persoanei (stricăciuni importante aduse locuinÅ£ei, nu plăteÅŸte cu rea-credinţă chiria timp de 3 luni consecutiv, face imposibilă convieÅ£uirea pentru ceilalÅ£i locatari etc, evacuarea nu este supusă vreunei condiÅ£ii).
În celelalte cazuri, este necesar să i se asigure celui evacuat un alt spaÅ£iu.
Tot legea stabileşte şi anumite condiţii ale evacuării (cu excepţia evacuărilor pentru ocupări abuzive, tulburare gravă a ordinii publice sau de pericol pentru conlocatari):
• nu se face între orele 22 ÅŸi 6
• se face în zilele lucrătoare
• nu se face în lunile de iarnă (1 dec.-1 măr.) decât în cazul dovedirii lipsei de alternativă de locuire a proprietarului
Dacă evacuarea nu se face de bunăvoie, nici în urmă hotărârii judecătoreÅŸti, se poate apela la executori judecătoreÅŸti ÅŸi după caz la firme specializate în evacuare. Cheltuielile de evacuare vor fi suportate de cel evacuat.
Medierea - soluÅ£ie practică în litigii ale asociaÅ£iilor de proprietari
AsociaÅ£iile de proprietari sunt constituite în baza legii 230/2007, că formă de asociere autonomă ÅŸi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu, cu rol în administrarea proprietăţii comune în interesul proprietarilor asociaÅ£i.
Asociată de proprietari se poate confruntă cu probleme şi litigii specifice:
A. - neplata, intarziarea la plata cheltuielilor de întreÅ£inere de către proprietarii din asociaÅ£ie
B. - întârzierea la plata facturilor furnizorilor de utilităţi ÅŸi servicii, ÅŸi înregistrarea de penalităţi (în cele mai multe cazuri, această întârziere este cauzată de întârzierile din prima categorie)
C. - litigii domestice: distrugeri, ocuparea unei părÅ£i de proprietate, lucrări de modificare a construcÅ£iei neautorizate, diverse plângeri
D. - diverse plângeri prealabile de natură penală pe care asociaÅ£ia le depune, sau în care este pârâtă.
AsociaÅ£iile de proprietari, prin reprezentanÅ£ii lor, pot găsi avantaje în a apela la mediere pentru a soluÅ£iona litigiile de acest gen:
a. - întârzierile la plata se pot soluÅ£iona cu un acord de mediere în care se stabileÅŸte o reeÅŸalonare a plăţii ÅŸi angajamentul proprietarilor neplătitori de a îÅŸi onora obligaÅ£iile. Dacă acordul de mediere va fi autentificat la notar, el va capătă ÅŸi putere executorie. Locatarii rău-platnici pot să fie motivaÅ£i de apelarea la mediere, în lipsa unei soluÅ£ii amiabile putând să ajungă la executarea silită în cazul neplăţii obligaÅ£iilor lor.
b. - întârzierile la plata facturilor furnizorilor se pot rezolva prin acordul de reeÅŸalonare a lor, ÅŸi se poate obÅ£ine ÅŸi un acord asupra eliminării sau reducerii penalităţilor de întârziere
c. - litigiile domestice pot fi soluÅ£ionate prin mediere, asociaÅ£ia având posibilitatea că, dacă medierea nu are efect, să continue acÅ£iunea în justiÅ£ie
d. - plângerile de natură penală pentru care acÅ£iunea penală este oprită prin retragerea plângerii se pot, de asemenea, soluÅ£iona prin mediere între părÅ£i.
În mediere, AsociaÅ£iile de proprietari vor fi reprezentate de preÅŸedinÅ£ii acestora sau de persoane mandatate de preÅŸedinte ÅŸi comitetul executiv