
Divorțul prin mediere
Divorțul prin mediere este un proces privat, confidențial, facilitat de mediator, care oferă cuplurilor aflate in disputa un mediu in care ei pot expune divergentele si problemele ce vor sa le rezolve și conveni in ceea ce privește soluționarea divorțului.
Prin mediere soÅ£ii pot alege să-ÅŸi rezolve conflictele in scopul ajungerii la un acord care să corespundă nevoilor fiecarui membru al familiei intr-un mod avantajos pentru toÅ£i, astfel încât nici o parte să nu piardă. In acest mod li se redă soÅ£ilor responsabilitatea deciziei privitor la viitorul lor si al copiilor.
Spre deosebire de avocati, mediatorii sunt neutri, el nu interfereaza cu luarea deciziilor, în schimb, ajuta cuplurile care divorÈ›ează sa se concentreze pe rezolvarea problemelor lor împreună, precum È™i la elaborarea unui acord de divorÈ› cu puncte viabile, concrete asupra situatiei in care se afla, pe care le-au agreat si care pentru amândoi reprezinta satisfacerea intereselor.
Sesiunea de mediere se desfășoară cu ambele părți prezente, spre deosebire de divorțuri in instanta in care fiecare parte este reprezentata de avocați și este descurajata colaborarea si negocierea.
În timpul procesului de mediere, cuplurile sunt capabile de a explora toate optiunile lor atunci când vine vorba de a face cea mai buna alegere privind educaÈ›ia copiilor lor È™i sa stabileasca partajarea bunurilor lor.
Cu ajutorul mediatorului, care poate oferi o sugestie pentru cupluri de a explora interesele si solutiile, astfel încât sa nu intervina blocaje de comunicare, pot să ajungă la o hotarire comuna. Daca pentru vreun motiv comunicarea devine dificiala pentru cuplu, mediatorii sunt instruiÈ›i in a reformula problemele si interesele, redirecÈ›iona cuplurile înapoi la scopul lor in vederea găsirii soluÈ›iilor adecvate È™i la a ajunge la o modalitate de acord.
Procesul de mediere încurajează, de asemenea, cooperarea È™i echilibrul într-un cuplu, ceea ce in general este pierdut în relaÈ›ia lor. Fiecare parte poate fi asistata de avocat, care insa nu are un rol activ in luarea deciziilor.
Există două perceptii gresite despre mediere. Una dintre ele este faptul că medierea este doar pentru cuplurile care doresc să fie de acord intr-un proces de divorț, iar cealalta perceptie, că este doar pentru cuplurile care nu pot fi de acord. Ei bine, nici una din aceste ipoteze nu este cea corectă, medierea este pentru cuplurile care doresc să dețină controlul in luarea deciziilor, și sa fie siguri ca ceea ce au hotarit reprezinta propriiloe lor interese. De exemplu: partajarea bunurilor comune, pentru cuplurile care au nevoie de ajutor, dar nu doresc să fie rezolvata problema lor de sistemul juridic.
Deoarece nu există două divorturi identice, numărul de sedinte de mediere de care cuplurile vor avea nevoie, depinde în întregime de complexitatea situaÈ›iei financiare, daca au copii, precum È™i de capacitatea lor de a separa emoÈ›iile lor de deciziile pe care le au de luat, dar cele mai multe cupluri in general finalizeaza medierea în câteva sedinte.
Ceea ce este important de reÈ›inut este că prin acordul de mediere, s-au luat cele mai bune decizii care îndeplinesc conditiile prielnice pentru ei, copiii lor, È™i de calitatea lor depinde viata lor viitoare..
Nu este vorba despre cine are dreptate, cine e în neregulă, cine este de vina, sau de pedeapsă.
Cind un cuplu ajunge la divort, fiecare lupta cu emotiile, si sunt constienti că nimeni nu poate merge înapoi È™i să refaca ceea ce a provocat divorÈ›ul lor, dar ceea ce pot face È™i este în interesul lor, este să se concentreze asupra modalitatii de a-si face viaÈ›a sa mearga mai departe. După ce cuplurile au terminat medierea, mediatorii pregătesc un acord care este un document oficial ce cuprinde toate deciziile cuplului luate impreuna în timpul medierii, iar în cazul în care cuplurile au copii, planul parental este o parte din acord.
​
Ce se poate media:
• contactele parintilor cu copiii,
• locuinta copiilor;
• comunicarea;
• suportul financiar;
• petrecerea vacantelor si sarbatorilor;
• împartirea proprietatilor;
• împartirea lucrurilor pe care le poseda;
• pensia;
• datoriile;
• cine are grija de rudele în vârsta;
• educatia copiilor.
​
Sper că această informație despre cum funcționează medierea, și de ce este astfel medierea o alegere rațională v-a fost de ajutor in a opta pentru rezolvarea diferendelor pe aceasta cale.