
mediere de la "a" la "z"
Partajul voluntar al masei succesorale
Important !
Începând din iulie 2013, dacă moÅŸtenitorii apelează la mediere pentru soluÅ£ionarea partajului succesoral, iar în urmă medierii rezultă un acord de mediere, acest acord poate fi depus în instanÅ£a pentru a obÅ£ine hotărârea care să confinteasca înÅ£elegerea prin mediere (adică în termeni juridici - hotărârea de expedient).
În acest caz, moÅŸtenitorii beneficiază de o reducere de 50 % a taxei judiciare de timbru !
​
Succesorii sunt toÅ£i de acord să îÅŸi împartă moÅŸtenirea, însă nu cad de acord asupra modului în care să o facă.
Codul civil specifică un mod aritmetic de calcul al drepturilor fiecărui moÅŸtenitor, în funcÅ£ie de relaÅ£iile de rudenie.
De multe ori, există legături ale unora dintre ei faţă de unele imobile sau bunuri moÅŸtenite, pe care doresc să le menÅ£ină, însă această conduce la unele dezechilibre ale cotelor pe care le-ar prelua din moÅŸtenire.
Alteori, împărÅ£irea fizică a proprietăţilor nu se poate face, practic, între mai multe persoane, aÅŸa încât fiecare dintre proprietăţi să revină integral unui moÅŸtenitor, ceea ce ar pune în dificultate deÅ£inerea viitoare a acestor proprietăţi.
Mediatorul poate deveni garantul unei negocieri libere, deschise, între toÅ£i descendenÅ£ii, care să ajungă prin mediere la un rezultat echitabil, aplicabil practic, care să ia în considerare ÅŸi legăturile fiecăruia, subiective sau practice, cu părÅ£i din moÅŸtenire.
Renunţarea la moştenire a unuia dintre succesori, prin mediere
Acceptarea moştenirii sau renunţarea de către un succesor este un act unilateral.
Din diferite motive, unul dintre succesori poate renunţă la dreptul sau de succesiune, declarându-se "străin de moÅŸtenire". Trebuie precizat că renunÅ£area devine definitivă, după trecerea termenului de 6 luni de la deschiderea unei succesiuni, dacă nu a intervenit o retractare a ei.
Sunt ÅŸi situaÅ£ii în care, în practică, un moÅŸtenitor de drept este dispus să renunÅ£e la dreptul sau de succesiune, în condiÅ£iile unei înÅ£elegeri cu restul moÅŸtenitorilor. Apar cel mai adesea diferite forme de compensare.
DeÅŸi nu sunt expres prevăzute de lege, comentariile specialiÅŸtilor acceptă acest gen de înÅ£elegeri, însă specifică respectarea obligatorie a unor condiÅ£ii:
• înÅ£elegerea între moÅŸtenitori să se facă doar după deschiderea succesiunii; dacă este făcută înainte de deschiderea succesiunii, este lovită de nulitate
• moÅŸtenitorul care renunţă să nu fi acceptat moÅŸtenirea, anterior renunţării la ea
• dacă apare o înÅ£elegere între moÅŸtenitori, prin care unul dintre ei renunţă de bunăvoie la moÅŸtenire, această trebuie neapărat urmată de înregistrarea oficială a renunţării în faţă notarului public, de către cel care renunţă; altfel, renunÅ£area nu se produce, de drept
• convenÅ£ia care apare dintre moÅŸtenitori trebuie să nu contravină normelor de ordine publică ÅŸi a bunelor moravuri.
MoÅŸtenitorii care optează pentru o astfel de soluÅ£ie pentru a rezolva partajul moÅŸtenirii pot să apeleze ÅŸi la mediere, în condiÅ£iile în care există dispute privind modul de soluÅ£ionare a ei.
În plus, dezbaterea în prezenÅ£a mediatorului, ca ÅŸi consemnarea sub semnătură autorizată a mediatorului a înÅ£elegerii finale dau un caracter oficial convenÅ£iei. DeÅŸi cu valoarea unui înscris sub semnătură privată, convenÅ£ia obligă fiecare parte la ceea ce s-a angajat prin acord, ÅŸi persoanele care nu îÅŸi respectă angajamentele din convenÅ£ie pot fi acÅ£ionate în justiÅ£ie în baza convenÅ£iei.
Partajul ( împărÅ£eală ) de ascendent, prin mediere
Partajul de ascendent semnifică distribuirea încă din timpul vieÅ£ii a bunurilor ÅŸi proprietăţilor unei persoane "ascendent" (părinte, bunic, străbunic) către "descendenÅ£i" (copii, nepoÅ£i, strănepoÅ£i etc.) care le pot deveni moÅŸtenitori.
De cele mai multe ori, acest partaj din timpul vieÅ£ii se face pentru a evita dificultăţile împărÅ£irii ulterioare a bunurilor greu divizibile, ÅŸi poate să aibă ÅŸi încărcătură unei opÅ£iuni personale a persoanei-ascendent - ea poate să aleagă preferenÅ£ial cui lasă moÅŸtenire un anumit bun. Totul trebuie desfăşurat în limitele prevederii legii.
Partajul (împărÅ£eală) se poate prin donaÅ£ie ÅŸi/sau testament.
Medierea îÅŸi poate juca rolul conciliant când persoană care decide partajul din timpul vieÅ£ii simte nevoia unei concilieri într-o dispută legată de această împărÅ£eală,
De asemenea, medierea poate deveni foarte utilă când una dintre persoanele din grupa descendenÅ£ilor apreciază că intenÅ£ia rudei sale-ascendente îl va nemulÅ£umi, preferând o discuÅ£ie deschisă, dar pe un teren neutru, înainte că deciziile finale să fie luate ÅŸi oficializate.
Efectul medierii în acest caz destul de special se poate regăsi în oficialitatea acordului final de mediere, dar mai ales în importantă discuÅ£iilor în care mediatorul îÅŸi joacă rolul de neutralitate ÅŸi imparÅ£ialitate.
Acordul de mediere obÅ£inut ÅŸi redactat în aceste împrejurări devine o convenÅ£ie sub semnătură privată, ÅŸi poate servi că baza pentru actele oficiale pe care ascendentul le va îndeplini cu rudele sale.