
mediere de la "a" la "z"
Medierea conflictelor de muncă
Conflictele de muncă supuse medierii privesc în general
-
aspecte legate de continuarea/încetarea/derularea unui contract individual de muncă.
-
contractele colective de muncă.
-
conflictele de la locul de muncă care apar între colegi sau departamente.
Modificările intervenite în contractul individual de muncă prin acord se pot referi la oricare dintre următoarele elemente: durata contractului; locul muncii; felul muncii; condiÅ£iile de muncă; salariul; timpul de muncă ÅŸi timpul de odihnă.
Pe lângă conflictele dintre angajat ÅŸi angajator, conflictele care apar între angajaÅ£ii (departamentele) unei societăţi comerciale/companii/instituÅ£ii cauzează de asemenea pierderi importante. Conflictele între colegi sunt neglijate ÅŸi rămân cel mai adesea nesoluÅ£ionate o perioada îndelungată de timp, ceea ce generează un climat de muncă tensionat ÅŸi neproductiv, sabotaje, stres, inactivitate ÅŸi pierderi financiare însemnate.
În afară acestor aspecte care Å£in de drepturile individuale ale unui angajat, mediatorul poate ajută la realizarea acordurilor dintre sindicate ÅŸi patronate cu privire la drepturile colective, la nivel de organizaÅ£ie.
Medierea coflictelor de muncă poate interveni
-
în faza extraprocesuala (înaintea declanşării unui proces în faţă instanÅ£elor de judecată)
-
în etapă procesuală (după ce s-au formulat cereri de chemare în judecată, apeluri sau recursuri).
1. Medierea în etapă extraprocesuala:
• în situaÅ£ia în care se finalizează prin ajungerea la o înÅ£elegere comună, această este practic o convenÅ£ie care are putere de lege între părÅ£i.
• înÅ£elegerea exprimată printr-un acord scris poate fi autentificată la notar, iar în măsură în care conÅ£ine o creanţă certă, lichidă ÅŸi exigibilă acest acord autentificat constituie titlu executoriu.
• clauzele acordului de mediere se pot insera ÅŸi într-un act adiÅ£ional la contractul încheiat între părÅ£i ÅŸi asupra căruia există diferende.
• în situaÅ£ia în care acordul nu a fost autentificat, dar ulterior semnării acordului acesta nu a fost respectat de către una dintre părÅ£i, iar cealaltă parte înÅ£elege să se folosească de acord în instanÅ£a, acordul recunoscut de către cealaltă parte, în faţă instanÅ£ei, are aceeaÅŸi forţă probantă că ÅŸi acordul autentificat de către notar, ÅŸi prin încuviinÅ£area pronunÅ£ată de către instanÅ£a de judecată, devine, de asemenea, titlu executoriu. În situaÅ£ia în care o parte neagă realitatea acordului de mediere această va trebui să facă ÅŸi dovadă faptului că este un fals pentru a putea fi respins că proba de către instant de judecată
​
2. Medierea în etapă procesuală:
• priveÅŸte acele situaÅ£ii în care litigiul a fost deja înaintat spre judecată instanÅ£elor.
• poate interveni oricând în cursul judecăţii, conform principiului disponibilităţii părÅ£ilor cu privire la cererile lor în faţă instanÅ£ei de judecată.
• dacă părÅ£ile se înfăţiÅŸează la ziua fixată pentru judecată, cererea pentru darea hotărârii va putea fi primită, chiar de către un singur judecător, urmând că hotărârea care consfinÅ£eÅŸte acordul/întelegera lor să fie dată în ÅŸedinÅ£a.
• dacă părÅ£ile se înfăţiÅŸează într-o altă zi, instanÅ£a va putea da hotărârea în camera de consiliu.
• pentru încercarea de soluÅ£ionare a litigiilor comerciale prin mediere, părÅ£ile pot solicită instanÅ£elor de judecată acordarea unui termen de suspendare a judecăţii pentru o perioada de 3 luni.
​
Atât în etapă extra procesuală cât ÅŸi în etapă procesuală, pe tot parcursul procedurii de mediere, termenele de prescripÅ£ie se suspendă în limitele legale.
Suspendarea termenului de prescripÅ£ie începe să curgă de la dată semnării contractului de mediere, ÅŸi operează indiferent dacă medierea s-a finalizat cu un acord sau nu.