
mediere de la "a" la "z"
Medierea in cauze civile
Medierea în cauze civile, prin particularităţile pe care la prezintă, constituie un procedeu de success.
În ţările în care medierea reprezintă deja o tradiÅ£ie, s-a constatat că părÅ£ile care vin la mediere de cele mai multe ori nu mai comunica una cu cealaltă ÅŸi se naÅŸte o ruptură ce împiedică cunoaÅŸterea dorinÅ£elor ÅŸi intereselor fiecăreia din ele.
Domeniul materiei civile este foarte vast, că ÅŸi problematicile pe care le comportă relaÅ£iile dintre părÅ£i în viaţă de zi cu zi, medierea reuÅŸind prin tehnicile sale specifice să creeze un pod între interesele fiecăruia.
Stand faţă în faţă, părÅ£ile iau cunoÅŸtinţă de punctele de vedere ÅŸi interesele celuilalt, văd situaÅ£ia ÅŸi din prisma părÅ£ii “adverse” ÅŸi sunt făcuÅ£i să înÅ£eleagă că poate îÅŸi doresc acelaÅŸi lucru, sub o altă formă.
Sunt precizate aÅŸteptările fiecăruia ÅŸi clarificate toate aspectele ce cu siguranţă au dus la conflict, dar pentru care fiecare doreÅŸte rezolvare, ÅŸi implicit se negociază cât din întreg se poate împărÅ£i la fiecare, chiar dacă fiecare îÅŸi doreÅŸte întregul.
În cadrul ÅŸedinÅ£elor de mediere cele două părÅ£i aflate în dispută sunt ghidate spre găsirea unui scop comun pentru care se generează de către ele opÅ£iuni ce duc spre un rezultat comun agreat.
Medierea poate interveni atat inainte de declansarea procesului in fata instantelor de judecata, etapa extrajudiciara , dar si in etapa judiciara, dupa ce s-a decansat procesul civil.
Medierea litigiilor civile în etapă extrajudiciară:
• se supenda termenul de prescripÅ£ie a dreptului la acÅ£iune pentru dreptul litigios supus medierii, pe durata desfăşurării procedurilor de mediere, de la dată semnării acordului de mediere ÅŸi până la dată întocmirii procesului verbal de încheiere a medierii
• autentificarea acordului la notar este opÅ£ională, legea neconditionand existenÅ£a acordului nici măcar de formă scrisă, fiind suficientă înÅ£elegerea verbală a părÅ£ilor.
• părÅ£ile pot să se prezinte cu acordul de mediere în faţă unui notar public; notarul, după ceva va efectua controlul de legalitate, va proceda la autentificarea acordului, în acest sens urmând să emită încheierea de declarare că autentic a acordului de mediere. Acordul în formă autentică care constată o creanţă certă, lichidă ÅŸi exigibilă constituie titlu executoriu ÅŸi poate fi pus în executare silită.
• părÅ£ile se prezintă în mod obligatoriu cu acordul la notarul public, sub sancÅ£iunea nulităţii absolute, dacă legea impune asta (ex. se vizează transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile).
Medierea litigiilor civile în etapă judiciară:
• se poate desfăşura cu solicitarea adresată instanÅ£ei de judecată din partea părÅ£ilor, prin care se solicită un termen de suspendare de 3 luni în vederea derulării medierii.
• medierea poate interveni fără solicitarea acestui termen. Dacă se încheie un acord de mediere anterior termenului fixat pentru judecată, părÅ£ile pot depune acordul la dosar urmând că instanÅ£a să dea o hotărâre în camera de consiliu conform art. 271 alin 3 C.pr.civ.
• dacă părÅ£ile se înfăţiÅŸează la ziua fixată pentru judecată atunci cererea pentru emiterea hotărârii în temeiul acordului de mediere va fi primită, urmând să se dea hotărârea.
• pentru că judecătorul să poată face controlul de legalitate al celor conÅ£inute în acordul de mediere părÅ£ile vor trebui să ataÅŸeze, după caz, acodului de mediere documente din care să reiasă faptul că susÅ£inerile lor sunt adevărate (ex. titlul de proprietate asupra imobilului, contracte, etc), precum ÅŸi acte din care să reiasă modificările agreate (ex. în cazul granituirilor o nouă schiÅ£a cu măsurătorile topografice care trasează noul hotar).
• instanÅ£a va da o hotărâre de expedient, care conÅ£ine termenii acordului, hotărârea fiind una neapelabila, definitivă ÅŸi executorie de drept.