De ce aveţi nevoie de un mediator bancar de la 1.10.2013?
- mediatorildikodosa
- Jun 2, 2016
- 1 min read
Potrivit modificărilor aduse noului Cod de procedură Civilă şi legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori (art. 82), clienţii băncilor nemulţumiţi de eventuale clauze contractuale pe care le consideră abuzive se pot adresa unui mediator specializat în domeniu. Dacă banca refuză să dea curs solicitării de rezolvare a litigiului prin mediere sau refuză să anuleze clauza considerată de client ca fiind abuzivă, acesta se poate adresa asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor şi Autorităţii pentru

Protecţia Consumatorilor (ANPC). Dacă asociaţiile sau ANPC consideră că plângerea este întemeiată, banca poate fi dată în judecată, iar dacă procesul este câştigat de client, toate contractele similare cu banca vor fi modificate.
După ce ani de zile s-a încercat crearea unei instituţii care să încerce soluţionarea conflictelor între bănci şi clienţii lor, iniţiativa din 2006 a Asociaţiei Române a Băncilor de înfiinţare a mediatorului bancar a eşuat în 2010, an în care s-a constituit Uniunea Mediatorilor Bancari (UMB).
Comments