Avantajele alegerii medierii in logodna si concubinaj
- mediatorildikodosa
- Jun 16, 2016
- 1 min read

Logodnicii conform Noului Cod Civil sunt legati de promisiunea unei casatorii viitoare.
Daca din diferite motive apare o rupere a logdnei, logodnicul parasit are dreptul sa ceara o despagubire celui care a parasit. Are de asemenea dreptul la impartirea bunurilior primite in dar in vederea logodnei sau casatoriei.
Restul de problematici pot fi similare cu ale concubinilor separati (pretentii de partaj, paternitate etc.)
Inaintea sau dupa incheierea logodnei, ei pot incheia un contract prenuptial in vederea delimitarii bunurilor cu care vin in viitoarea casatorie.
Incheierea unui contract prenuptial nu inseamna ajungerea la o disputa, ci dorinta partlor de a-si reglementa de la inceput problemele financiare, imobiliare, s.a.
Medierea poate fi o solutie ideala si in cazul al ruperii logodnei, legatura uneori dificil de justificat, ca si in cazul unui contract prenuptial.
Aducand fata in fata partile intr-un cadru adecvat, mediatorul poate reusi solutionarea pretentiilor care apar intre persoanele aflate intr-o logodna, intr-un mod discret, determinand comunicarea intr-un fel care in relatie poate duce la discutii aprinse, cu urmari neplacute.
In cazul concubinajului cererile partilor in instanta vor fi tratate ca un caz civil in functie de cerere, pretentie, neexistand posibilitatea negocierii partilor aflate in conflict ale problemelor legate de dorintele si interesele fiecareia, ci ulterior pronuntarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, acestia trebuie sa se supuna, chiar daca le este in favoare sau nu.
Apelind la procesul de mediere se asigura discretia necesara unei asemenea relatii fara o expunere publica a problemelor cuplului.
De asemenea in cadrul medierii se poate incheia un contract privitor la aspectele pecuniare sau de alta natura, anterior aparitiei unuei dispute, unde cuplul isi poate pune ordine, si poate respecta anumite aspecte ale relatiei agreate in comun.
Comments